Lipasen logo Lipasen logo Lipasen online agenda
  • Klik hier om Lipasen te volgen op Twitter en facebook:

  • Twitter logo Facebook logo
Lipasen logo

FODMaP-dieet

Het prikkelbare darm syndroom, ook wel IBS, spastisch colon of spastische darmen genoemd, is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Vaak uiten klachten zich in de dikke darm, maar ook soms in de maag en de dunne darm.

Het FODMaP-dieet, ontwikkeld in Australië, is een dieet geschikt voor mensen met het prikkelbaar darm syndroom. Het is geen rage dieet: het dieet wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs en het gebruik ervan neemt internationaal toe. Het best strenge dieet sluit een aantal voedingsmiddelen uit (laag FODMaP-dieet) waarna er gekeken wordt welke voedingsmiddelen er klachten geven. Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 75% van alle deelnemers aan het dieet de klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

FODMAP dieetbegeleiding

FODMaPs en darmklachten

FODMaPs zijn korte keten koolhydraten en verwante alcoholen: oligosaccharide van fructose (fructanen) en galactose (galacta-nen), disachariden (lactose), monosaccha-riden (fructose), en polyolen (suiker alcoholen) zoals sorbitol, mannitol, xylitol en maltitol. Deze voedingsstoffen worden slecht opgenomen in de dunne darm waardoor ze in de dikke darm terecht komen. Doordat FODMaPs niet of onvoldoende opgenomen worden, trekken ze vocht aan wat ervoor zorgt dat de darmen opzwellen. Verder vormen FODMaPs in de dikke darm een voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk in de darmen met buikklachten, zoals opgeblazen gevoel, krampen, buikpijn, diarree, winderigheid en/of obstipatie, tot gevolg.