Lipasen logo Lipasen logo Lipasen online agenda
  • Klik hier om Lipasen te volgen op Twitter en facebook:

  • Twitter logo Facebook logo
Lipasen logo

Werkwijze

Laag FODMaP-dieet

Het laag FODMAP-dieet is een voeding waaruit een aantal voedingsmiddelen worden weggelaten. Dat is een best streng dieet, dus een FODMaP-gespecialiseerde diëtist inschakelen voor de begeleiding is geen overbodige luxe. Het laag FODMaP-dieet bestaat uit 3 delen: een eliminatiedieet gevolgd door een herintroductiefase en tot slot een 'Way of life'-fase. Tijdens de herintroductiefase proberen we erachter te komen waardoor de klachten veroorzaakt worden.

Eliminatiefase

In de eliminatiefase worden een aantal voedingsmiddelen met hoog FODMaPs weggelaten. Denk hierbij aan sommige groenten, fruitsoorten, tarwe en zuivelproducten. De eliminatiefase duurt maximaal 6 weken en wordt tijdelijk het basisdieet. In deze periode ervaren veel mensen al heel wat verlichting van hun klachten.

Herintroductiefase

Herintroductie van FODMaPs is een essentieel onderdeel van het dieet.
In de herintroductiefase worden FODMaPs stap voor stap terug opgebouwd. Hierbij wordt steeds weer een FODMaP toegelaten in de voeding. Als de klachten terugkomen tijdens de herintroductie van een bepaalde FODMaP, is het duidelijk dat dit een boosdoener is. Het is per persoon verschillend hoeveel FODMaP-inname kan worden getolereerd voordat symptomen worden veroorzaakt. Bij klachten hervat u het basisdieet en probeert u na een paar dagen een andere FODMaP uit.

'Way of Life'-fase

In de laatste fase, ook wel de 'Way of life'-fase genoemd, wordt samen met u FODMaP-diëtist gekeken naar de resultaten van de herintroductiefase. Uiteindelijk resulteert het dieet in een aangepaste voeding op maat, zonder de FODMaPs die bij u klachten geven. Dat dieet kunt u blijvend volgen om klachten te voorkomen. Er ontstaat een soort 'nieuwe leefstijl'.

Extra informatie en onze FODMaP-blogs vindt u terug op onze speciale FODMaP-website: www.fodmapdietist.be.

FODMaP-begeleiding

Het laag FODMaP-dieet is een voeding waaruit een aantal voedingsmiddelen worden weggelaten. Het een best streng dieet, dus een FODMaP-gespecialiseerde diëtist inschakelen voor de begeleiding is geen overbodige luxe.

Hebt u last van IBS en wil u uw klachten aanpakken, maak dan een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies. Hierbij ontvangt een uitgebreide lijst met toegelaten en af te raden voedingsmiddelen, weekmenu's en toegang tot ons online kookboek. In dit kookboek vindt u onder andere recepten en boodschappenlijsten terug.

Indien u besluit om het laag FODMaP-dieet te gaan volgen, is het belangrijk om zeker te weten dat uw klachten voortkomen van het prikkelbare darm syndroom. Daarom adviseert Lipasen u om, voordat u met het dieet begint, met uw huisarts te overleggen.